Cesta až na konec světa za 365 dní a víc...


Den 360 (Po) - Zemětřesení II

01.11.2010 00:00

První noc ve Vandě po víc jak měsíci proběhla nerušeně. Ráno nikam nespěcháme, krásně svítí sluníčko, ale vzduch je strašně chladný, a tak se nejlíp snídá za oknem auta. Jedeme k letišti, kde v průmyslové zóně sídlí firma zastupující Pentax. Dostávají druhou šanci opravit zaostřování u objektivu, snad jim to nebude trvat dlouho.

Po cestě je hned naproti letišti International Antarctic Center. Kolem se s bagáží na vozících z letiště courá spousta zarostlých chlapíku v červených overalech… že by výzkumníci před odletem za jižní polární kruh? Christchurch je v současnosti hlavní základnou, odkud letecky vyrážejí týmy výzkumníků na Antarktidu, takže kde jinde se dozvědět něco o Antarktidě, než tu? Ale vstup za 55 NZD si budeme muset nechat projit hlavou.

Na odpoledne míříme do jedné ze 4 knihoven v Chch, které mají zdarma Wi-Fi. Během poklidné práci na počítačí zažíváme první aftershock. Po hlavním zemětřesení, které zasáhlo už 4. září, sužuje oblast pomalu denně vlna dalších menších otřesů. Tento trvá sotva pár sekund, ale je to první otřes země, co od toho velkého zářijového zažíváme. Zdá se, že nikdo kolem nás tomu ani nevěnuje pozornost, a tak dál pokračujem v surfování (jak jsme pak na internetu zjistili, jen 1.11. bylo na NZ zaznamenáno 10 zemětřesení! Ale to "naše" s magnitudou 4,5 bylo nejsilnější)

Daří se nám chytnout signál ještě hodinu po zavírací době z parkoviště, tak to využíváme pro spojení s domovem. Na spaní se vracíme k Denton parku.

—————

Zpět