Cesta až na konec světa za 365 dní a víc...


Den 317 (Ne) - Je jaro! - N

19.09.2010 00:00

Tuhle neděli se koná japonský Cherry Blossom Festival, což jsme zjistil díky zprávě od Petra Hory, co se zastavil v Nelsonu. Oslava příchodu jara nakonec byla přesunuta z minulého týdne, kdy pršelo. A organizátoři udělali dobře. Neváháme a vyrážíme do zahrady Miyazu. Většinu času krásně svítí sluníčko, v japonské zahradě se u několika rozkvetlých třešní koná loutkové představení v Nelsonu usazené Akiko Miyamoto. Pak přichází na řadu šou bubeníků Rai Jin Taiko, nakonec na paloučku sledujeme místní karatisty. Hlavní program uvádí Katrina, tak díky ní taky máme pár fotek, které jsme pro ní jejím foťákem udělali. Vendův drahý Pentax je stále v opravě v Chch.

 

 

Katrina uvádějící festival

Doprovodný program taky stojí za omrknutí, děcka chytají ze zarostlého rybníčku magnetické rybky, v čajovém domku se podává zelený čaj s kopmletním japonským obřadem, v dalším stánku Japonka píše japonskými znaky nápisy podle přání. Danča neodolává zmrzlině ze staré Fordky, Venda si zas dává kombo sushi, nudlí a zeleninových placek u stánku, kde ho poznává pár asijských kolegyň ze Sealords. Vůbec si tak připadáme, že v Nelsonu teď známe aspoň od vidění tolik lidí, jako doma. Nějak se sem i vetřel stánek ortodoxní církve, prodávající čaj ze samovaru, palačinky, bábovku, medovník a jiné nám povědomé laskominy.

 

Potkáváme i Petra s jeho známým, vylezli nedávno Mt. Fyffe, takovou novozélandskou Sněžku. Doufáme, že se nám tu horu taky podaří zdolat, oni to měli se sněhem a modrou oblohou na vrcholu…

Japonské vítání jara se nám rozhodně líbilo, docela nás naladilo na jarní notu. Hned jsme si po cestě natrhali pár narcisů na paloučku. Všechno tu během posledních pár týdnů rozkvetlo.

 

—————

Zpět